Czekolada rubinowa! To czwarty rodzaj czekolady

Od 80 lat nie było takiego przełomu w świecie słodyczy. W 2017 roku pojawił się nowy rodzaj czekolady. Cukiernicy do mlecznej, gorzkiej i białej dołączają te rubinową! Jak ją stworzyli?

Piątego września w Szanghaju w Chinach jeden z największych dostawców czekolady na świecie zaprezentował historyczną nowość . Premiera czwartego rodzaju czekolady pełna była różowych produktów czekoladowych, w tym nawet czekoladowej biżuterii.

Twórcami rubinowej czekolady są specjaliści ze szwajcarskiej firmy Barry Callebaut. Przez lata pracowali nad nią cukiernicy we Francji i Belgii.

Rubinowa czekolada, tak jak ta mleczna, gorzka czy biała, powstaje z nasion kakaowca, a dokładniej z jego rubinowej odmiany. Ta znana była od lat, ale dopiero teraz udało się tak zmienić proces produkcji czekolady z ziaren, że zostaje w niej specyficzny lekko jagodowy smak i rubinowy kolor. Jak zaznaczają twórcy nowej czekolady nie dodają do niej owocowych ekstraktów ani sztucznych barwników.

Ostatnią nowością w świecie czekolady była jej biała wersja, którą zaprezentowano 80 lat temu!

Ponieważ firma Barry Callebaut jest dostawcą hurtowym czekolady dla wielu producentów słodyczy na świecie, zapewnia, że wkrótce na naszych półkach możemy się spodziewać  wielu przysmaków z rubinowej czekolady!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *